Cookie-k

Már az általános iskolásoknak is érdemes a klímavédelmet és a fenntarthatóságot tanítani: az információk értő fülekre találnak, sőt, sok esetben még a szülőket is mozgósítani lehet a jó célok érdekében. Kisebb és nagyobb diákot – más-más módszerrel, de – sikeresen meg lehet győzni a fenntarthatóság fontosságáról – vallja Titi Katalin, aki tavaly szeptembertől oktatja a fenntarthatóságot a Budenz József Általános Iskolában, ahol az idei tanévben kiemelt téma a klímavédelem. Az alábbiakban az ő írását közöljük.

„Nincs szükségünk többé hősökre, elég, ha végre valaki kiviszi az újrahasznosítható hulladékot” – mondja a falfirkáin korunk arctalan ironikus kritikusa, Banksy. És igaza van, kezdetnek talán ez is elég, mert bár egy fecske valóban nem csinál nyarat, de ha minden fecske így gondolná, akkor sosem indulna el, mi pedig nem gyönyörködhetnénk bennük – a fecskék egyéb ökológiai-biológiai hasznáról nem is szólva.

Általános iskolás koromban rendszeresen tartottunk papírgyűjtést, ilyenkor mindent egybegyűjtöttünk: újságot, könyvet, jegyzetpapírokat. Az az osztály, amelyik a legtöbb papírt összegyűjtötte, ajándékban részesült. Ez általában egy szabadnapot jelentett, amikor nem kellett iskolába mennünk, és ez mindegyikünk számára hatékonynak bizonyuló motiváció volt. 

Azóta azonban Földünk állapota romlott, a papírgyűjtés elveszítette vezető jelentőségét, az élet sokkal több területén kell tennünk a dolgunkat környezetünk megóvása érdekében.

A cikk folytatása itt olvasható >>>>>