Cookie-k

Az Erasmus+ K1 pályázatnak köszönhetően 2019. májusában részt vettem egy 6 napos tanfolyamon Dublinban, melynek témája a közösségi média és a Web2 lehetőségek legjobb kihasználása (The Best Social Media and Web Solutions for your Classroom). 

A részt vevő 11 fő Európa különféle országaiból gyűlt össze: 3 török, 2 horvát, 1 görög, 1 spanyol, 1 lengyel, 2 német, 1 magyar. Már az első napon a bemutatkozást követően alaposan átbeszéltük az otthoni iskolai helyzeteket IKT felkészültség, Internet biztonság, közösségi média szempontjából. Többségében általános iskolából, de volt résztvevő középszintű és felsőszintű oktatásból is. Nagyon érdekes volt megtapasztalni az egyes országok, iskolák közötti hasonlóságot, és adott esetben különbözőséget. Mindenki kíváncsi volt a másik tapasztalatára, jó gyakorlatára és szívesen megosztotta azt másokkal. Több internetes platformon hoztunk létre csoportot, ahová folyamatosan töltöttük fel anyagainkat, képeinket, videóinkat és küldtünk egymásnak linkeket egy-egy feladat elvégzésére. Pont erről szólt az oktatás, amit, mint csoport (tanár, diák váltásban) a tanfolyam során megtapasztaltunk, az kerül átadásra a saját iskolánkban a diákoknak a későbbiekben. A közösségi médián kívül egyéb, a tanórákon jól alkalmazható programokkal, mobilapplikációkkal ismerkedtünk meg. Ezen kívül rengeteg hasznos, a virtuális játékvilággal kapcsolatos további lehetőségekről kaptunk információt, a tanórákba történő beillesztésre példákat.

Az oktatáson kívül lehetőségünk volt részt venni egy 1 napos kiránduláson és egy városismertető gyalogos túrán. Mindkettő nagyon színvonalas és felejthetetlen élmény marad. Jó volt betekintést nyerni Írország, valamint Dublin történelmébe a sok kedves, szórakoztató történet során. Egyénileg is rengeteg múzeum, látnivaló, híres pub állt rendelkezésre, hogy felfedezzük. Családnál kértem a szállásomat, hogy még jobban bepillanthassak az ottaniak mindennapi életébe. Örülök, hogy ezt választottam, annak ellenére, hogy az iskolába történő oda- illetve hazautazás elég sok időt vett igénybe.  A kurzus során tanultakat és az utazás során nyert tapasztalatokat nagyszerűen tudom hasznosítani a tanórákon és  tudásomat átadni a kollégáknak.

Sipos Krisztina