Cookie-k

Erasmus 2019. július 14-20. Firenze, OlaszországAz Erasmus pályázat keretében 2019 nyarán az ékszerdobozként tündöklő Firenzébe látogathattam el. A képzési intézményben egy bábeli zűrzavarra emlékeztető nemzetközi tanárkavalkád fogadott, ahol mindenki mosolygott, mindenki kedves volt, és bármit bármilyen nyelven képes volt úgy elmagyarázni, hogy azt megérthessük.

A 10 fős csoportunk szinte minden tagja más országból érkezett, ahonnét magával hozta természetesen az adott országra jellemző tanítási stratégiákat, pedagógiai felfogást és nyelvi kultúrát. Sőt, a saját angol nyelvi sajátosságait, vagyis különböző szinten értettünk és beszéltünk angolul. Ez olykor mulatságos volt, időnként nehezítette a megértést, de mindenképpen fejlesztette a nyelvi kompetenciánkat.

Maga a tanfolyam az Arduino robotok programozásának ismeretébe vezetett be minket. Az ott szerzett ismereteket, más robotokkal ugyan, de a tanításomban már idén tudom hasznosítani. Ezek a csöpp robotok sok mindenre képesek lehetnek, ha jól programozzák „őket”. Megtanultunk szenzorokat beépíteni, kerekeket készíteni, a robotokat különféle mozgásokra és reakciókra bírni. Nagyon élvezetes, kooperatív munka folyt, melyet egy jó hangulatú házi verseny zárt.

Gyorsan eltelt ez az egy hét. Mindannyian rengeteg új ismerettel, barátságkezdeményekkel és fantasztikus tapasztalatokkal térhettünk haza.

Bízom benne, hogy lehetőségem lesz még hasonló nemzetközi képzésen részt venni, felejthetetlen élmény marad számomra.

Tóvári Dorottya