Cookie-k

Tartalomjegyzék

World
A Comenius-projekt célja, hogy ösztönözze a közoktatási intézményekben tanuló fiatalokat az idegen nyelvek tanulására, és támogassa az elsajátított nyelv aktív használatát. A különböző országok fiataljai közösen dolgoznak szaktárgyi témákon, kapcsolatba lépnek egymással és megismerik egymás eredményeit.

A 2004-ben megnyert Comenius pályázat címe Európai országok együtt tanulnak.

 

Gdansk 2

 

 

A résztvevő iskolák:
- Zespol Szkol Lacznosci IM Obroncow Poczty Polsky Technikum Lasznosci Gdansk (Lengyelország)
- Instituto De Educacion Secundaria Guadalcanal (Spanyolország)
- Germany Apian-Gimnasium Ingolstadt (Németország)
- Budenz József Általános Iskola és Gimnázium Budapest

A partneriskolák között az első megbeszélés 2004. november 2-7. között Gdanskban volt.

Iskolánkat Kemény Etelka angol tanár, projektvezető, Sándorfiné Hóbor Margit biológia-földrajz szakos tanár és Saródy Laura 11. évfolyamos tanuló képviselte.
Kiutazásunk előtt elkészítettünk egy 51 diaképből álló prezentációt, amely bemutatja Magyarország és Budapest látnivalóit, a híres magyar tudósokat, művészeket, sportolókat. Külön kiemeltük a lengyel és a magyar történelem találkozási pontjait. Iskolánk életéről is próbáltuk a legjellemzőbb képeket összegyűjteni.
Vendéglátónk a Zespol Szkol Lacznosci IM Obroncow Poczty Polsky Technikum Lasznosci volt, amely egy 1500 fős iskolakomplexum. Gimnázium, szakközépiskola, szakmunkásképző, esti iskola, ifjúsági tagozat és kollégium található a száz, illetve ötven éves óriási épületben.

 Gdansk 1 Gdansk 4

Az egyes országok iskolájának angol nyelvű bemutatkozásán az előadóteremben mintegy száz lengyel tanuló is részt vett. Kivetített képeinket Saródy Laura és Kemény Etelka ismertette nagy sikerrel.

A megbeszélések során pontosítottuk az együttműködés területeit és módjait.

Gdansk3

Székesfehérvárról, mint régi koronázó városunkról készült poiwer pointot a második találkozóra vittük magunkkal, az angolra fordított logikai feladatokat is megküldtük partnereinknek.


A második találkozónak 2005. január 19-25. között Guadalcanal, Andaluzia festői kis faluja adott helyet, amely Sevillatól 110 km-re található.
Iskolánkat 2 tanár és 2 diák képviselte, Kemény Etelka az iskolai koordinátor, Keleti Ilona informatikus, valamint Soltész Nikolett, és Gyarmati Katalin 11. évfolyamos tanulók.

Először utaztunk a spanyol partneriskolába. 

 

 

 


Dombok között elhelyezkedő, inkább városias jellegű, szűk utcákkal rendelkező kedves kis faluba érkeztünk. Megismerkedtünk az iskolával ill. iskolakomplexummal, ahol 165 diák tanul és 18 pedagógus tanít. Egy tömbben, de egymástól elkerítve található az alsófokú és a középiskola. Nagyon szép, rendben tartott osztálytermeket, folyosókat láttunk. Mi a középiskolának nevezett osztályokkal ismerkedtünk.

 

Órákat látogattunk, megismertettük őket Magyarországgal. Tanulóink Budapestről, Magyarországról szóló diákat, iskolánkról saját készítésű videót vetítettek és prospektusokat ajándékoztak.

 

A magyar és a spanyol diákok között hamar közvetlen kapcsolat alakult ki a kommunikációs nyelvi nehézségek ellenére is. Bár tanulják az angol nyelvet, problémát jelent nekik a megszólalás.
A diákjainkat családok látták vendégül, szoros barátságok születtek, azóta is emailen tartják a kapcsolatot.
A találkozó fontos része volt a közös pályázat megvitatása, elkészítése a 2005/2006. évre.

 

Copyright

Copyright © 2021 Budenz József Általános Iskola és Gimnázium. Minden jog fenntartva.
Weboldalépítés: Glorius Art Studio

OM azonosító: 034802
1021 Budapest, Budenz út 20-22.
Tel: +361-394-3177